Bine aţi venit pe siteul Clubului Velo Sport Oradea.
Velo Sport Oradea este un club de ciclism din Oradea, o organizaţie non-profit cu personalitate juridică de drept privat, fară scop patrimonial, fiind înregistrat în Registrul Naţional al Persoanelor Juridice fără Scop Patrimonial, în Registrul Asociaţiilor si Fundaţiilor, în Registrul Sportiv şi afiliat la Federaţia Română de Ciclism.
Clubul Velo Sport Oradea s-a constituit în data de 23 Noiembrie 2008, la iniţiativa a patru prieteni pasionaţi de ciclism cu scopul de a strănge şi a-i uni într-un cadru organizat pe toţi cei pasionaţi de ciclism din zona Oradiei şi a judeţului Bihor.
De asemenea, am dorit să practicăm şi să promovăm ciclismul (ciclismul montan – mountain bike, ciclismul de şosea şi cicloecoturismul) în Oradea şi în judeţul Bihor şi de a participa la diferite competiţii de ciclism într-un cadru organizat. Acest cadru doar prin înfinţarea unui club de ciclism putea fi creat. Iniţiativa noastră a dat roade, deoarece azi clubul numără peste 20 de membri.
În acest moment activitatea clubului se compune din participarea membrilor la antrenamente, ture şi concursuri şi din organizarea de evenimente legate de practicarea ciclismului în Oradea şi judeţul Bihor.
Membrii Clubului se antrenează cu precădere în jurul Oradiei. Au participat la majoritatea concursurilor de profil din ţară obţinând, dealungul anilor, numeroase clasări pe podium.
Despre evenimentele organizate
Începând cu anul 2011 Clubul Sportiv Velo Sport Oradea a organizat concursul de ciclism montan gen Cross-Country Olimpic denumit “Cupa Crater XCO”. În cursul anilor aceasta a devenit una dintre cele mai importante întreceri de acest gen. Anual, la startul competiţiei, s-au prezentat cei mai buni sportivi din ţară, dintre care amintim: Tudor Oprea (multiplu campion al României la proba de Cross-Country Olimpic, participant la Jocurile Olimpice de la Atena), Logigan Lucian (campion Balcanic în anul 2014, campionul României la proba de Cross-Country în anul 2013), Dobai Robert (campionul României la proba de Cross-Country Olimpic U23 în anul 2013), Radu Tudor (vicecampionul României la proba de Cross-Country Olimpic în anul 2012), Elisei Miron (vicecampionul României la proba de Cross-Country Olimpic U23 în anul 2002). Deja la prima ediţie, această competiţie a devenit o întrecere internaţională prin faptul că mai mulţi concurenţi din Ungaria, dintre care şi Blazso Marton, multiplu campion al Ungariei, ne-au onorat cu participarea.
În anii 2015 și 2016 “Cupa Crater XCO” a contat pentru calificarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, fiind înscris în calendarul UCI – Uniunii Cicliste Internaționale. Au participat sportivi veniţi din cinci respectiv șase ţări în 2016, evenimentul devenind cel mai important concurs de acest gen din ţară.
În afară de “Cupa Crater XCO” CS Velo Sport Oradea a mai organizat:
– începând cu anul 2014 un concurs de mountain bike Maraton denumit “Crater Maraton”;
– în anul 2013 un concurs de mountain bike gen Downhill denumit “Cupa Crater DH”;
– în anul 2013 un campionat de mountain bike gen Cross-Country Olimpic denumit “XCOradea Series”, alcătuit din trei concursuri separate.
În anul 2019 clubul a reușit ceva ce doar puține cluburi au reușit până în acel moment: Crater Bike Fest. Competițiile “Cupa Crater XCO” și “Crater Maraton” au fost organizate sub egida UCI (Uniunii Cicliste Internaționale) în aceeași sfârșit de săptămână, contând pentru calificarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Au participat sportivi veniți din opt țări de pe trei continente (Europa, America de nord, Asia).
Alte obiective importante ale clubului sunt:
– să contribuie la dezvoltarea sportului de masă;
– pregătirea sportivă, cu precădere a tinerei generaţii în vederea practicării ciclismului;
– să cultive în rândul practicanţilor de sport principiile morale şi de fair-play, principiile olimpismului şi ale competitivităţii;
– promovarea unui stil de viaţă activ şi sănătos prin utilizarea bicicletei şi prin cicloecoturism;
– să elaboreze, să realizeze şi să susţină proiecte şi programe cu caracter sportiv pentru dezvoltarea sportului în general şi a ciclismului în special;
– să stabilească şi să dezvolte relaţii de colaborare, să stabilească parteneriate;
– afilierea la organisme Româneşti şi internaţionale din domeniul sportiv;
– organizarea de acţiuni proprii în vederea formării sportive a tinerilor practicanţi ai sportului;
– să militeze pentru realizarea de infrastructuri necesare practicării ciclismului;
– promovarea transportului durabil şi a cicloecoturismului;
– alte mijloace de acţiune în legătură cu scopul asociaţiei.
Dacă eşti pasionat de ciclism montan – mountain bike sau de ciclism pe şosea, dacă doreşti să participi la ture, la antrenamente sau doar vrei să evadezi ocazional în natură, într-un cadru organizat, nu ezita, contactează-ne.