Every day is a good day to ride
Au mai rămas
79
zile până la
Crater Maraton 2019
Proiecte
 • _
 • _
 • _
 • _
 • _
 • _
 • _
Utile
 • _
 • _
 • _

Crater Maraton

Crater Maraton este o competiţie de ciclism montan deschisă cicliştilor amatori sau profesionist. Fiecare participant trebuie să se prezinte cu o bicicletă specific ciclismului montan în bună stare tehnică, cu cască de protecţie şi cu o stare bună a sănătăţii. Casca de ciclism este OBLIGATORIE pentru toate categoriile de concurenţi, atât în timpul competiţiei cât şi în timpul antrenamentelor.

Sunt recomandate a fi necesare: bicicletă în stare bună, accesorii şi echipamente minim necesare pentru mersul pe bicicletă (cască, minim un bidon cu apă sau lichid de hidratare, haine, încălţăminte adecvată, echipament pentru vreme rea, lichid antipană în camere, truse de scule, pompă, cameră de rezervă, truse reparare pană, telefon mobil funcţional), stare bună de sănătate, nivel de antrenament, bagaj de cunoştinţe tehnice proprii turelor şi competiţiilor de MTB, vârsta minimă conform categoriilor. Cei care nu au împlinit 18 ani trebuie sa aibă acceptul scris şi semnat al părinţilor sau al tutorelui legal, şi pe declaraţia de responsabilitate. Participanţii îşi asumă întreaga responsabilitate pentru starea de sănătate în care se află. Fiecare participant înscris va avea un număr de concurs. Fiecare participant trebuie să respecte regulile competiţiei şi trebuie să urmeze indicaţiile date de organizatori.

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a refuza înregistrarea şi participarea la cursă, din motive obiective, vreunui participant. Organizatorul îşi rezervă dreptul de a selecta participanţii. De asemenea organizatorii pot interzice luarea startului sau continuarea cursei pentru orice participant dacă acesta se prezintă rănit, în stare de ebrietate sau este sub efectul substanţelor halucinogene, de slăbiciune sau epuizare fizică sau psihică.

Circulația nu va fi închisă altor participanţi la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turişti, enimale etc). Participanţii trebuie să fie conştienţi de faptul că, atunci când se deplasează pe drumuri forestiere sau publice poteci etc. funcţia arbitrilor şi personalului de la punctele de control sau a voluntarilor este doar pentru a indica direcţia şi participantul trebuie să decidă dacă deplasarea este în siguranţă.

Diferite segmente ale traseelor trec prin localităţi, zone împădurite şi tăieturi, gol alpin (creste, culoare, abrupturi, văi, păşuni alpine, jnepenişuri etc). Toate acestea necesită experienţă şi cunoştinţe speciale. Fiecare participant trebuie să aibă o atitudine care să ţină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranţă ar lua organizatorii, nu sunt şi nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiţiei, mediului şi condiţiilor în care se desfasoară acesta. Fiecare participant trebuie să aibă experienţă generală despre munte, cunoştinţe tehnice despre abordarea unui traseu dificil, să fie capabil să urce şi să coboare în siguranţă o pantă înclinată în condiţii dificile, să aibă abilitatea să parcurgă în siguranţă un traseu într-o zonă deluroasă sau muntoasă, să fie experimentat încât să parcurgă un traseu dificil, să aibă un bun simţ al direcţiei pe teren accidentat, să cunoască regulile de comportament în caz de pericol şi urgenţă în zona montană, să acţioneze în consecinţă pentru a se proteja atunci când simte sau observă un pericol.

Competiţia se desfăşoară în zone deluroase şi/sau montane într-un spaţiu parțial neamenajat şi neprotejat, de aceea există un risc de rănire şi/sau deces datorat unor pericole obişnuite pentru competiţiile outdoor. Acestea includ şi nu se rezumă doar la: coliziuni cu autovehicule, alte vehicule, pietre, stânci, copaci, animale, oameni, alte obiecte, căderi, alunecări, răni provocate de frig şi/sau căldură, hipotermie, insolaţie, deshidratare, degerături, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, furtuni, animale, incendii, efort fizic.

Fiecare participant este responsabil pentru propria securitate şi siguranţă. Acest fapt atrage asupra participanţilor obligaţia de a respecta regurile de conduită în trafic impus de lege. Orice accident provocat sau în care a fost implicat orice participant la competiţie, survenită în timpul desfăşurării evenimentului din nerespectarea regulilor evenimentului şi a regulilor de conduită în trafic impuse de lege, va fi în responsabilitatea celor implicaţi în accident. Organizatorii, partenerii, sponsorii, voluntarii şi personalul de concurs care participă la realizarea evenimentului nu sunt responsabili pentru orice fel de rănire, deces sau pagube de orice natură care pot surveni în timpul sau ca urmare a desfăşurării evenimentului.

Înscriere

Participarea la această competiţie se face pe propria răspundere, prin completarea şi semnarea Formularului de înscriere, pe baza actului de legitimare. Semnarea Formularului de înscriere confirmă citirea, înţelegerea şi acceptarea Regulamentului competiţiei de ciclism montan Crater Maraton. O declaraţia pe proprie răspundere se va completa obligatoriu şi va fi predată înainte de primirea pachetului de start.

Este recomandat ca fiecare participant să consulte un medic înainte de competiţie în vederea unor analize care să evidenţieze existenţa unor boli sau afecţiuni care să pună sub semnul întrebării participarea în siguranţă la competiţii de anduranţă. Este recomandat ca fiecare participant să posede o adeverinţă medicală valabilă la data competiţiei şi care să ateste că participantul este apt pentru efort fizic prelungit.

Este recomandat ca fiecare participant să deţină o asigurare de accidente valabilă, care să acopere participarea la o astfel de competiţie sportivă. La fata locului nu se pot face astfel de asigurări.

Persoanele sub 18 ani se vor putea înscrie pe răspunderea comună a minorului şi a unui părinte (tutore legal). Cel puţin un părinte trebuie să fie de faţă pentru a semna acordul. Din declaraţie reiese faptul că părinţii sunt de acord ca minorul în cauză să participe la Crater Maraton.

Declaraţia de acord şi declaraţia de propria răspundere se poate descărca şi de pe site, la secţiunea Înscrieri!

Minorii, ai căror părinţi nu pot fi prezenţi la Start pentru a semna Declaraţia de acord, se vor prezenta cu declaraţia descărcată de pe site şi semnată. Din declaraţie trebuie să reiese că sunt de acord cu participarea minorului la competiţie iar în cazul eventualelor accidentări suferite de acesta/defectare a bicicletei nu vor pretinde nici un fel de daune de la organizatori. În caz contrar minorul nu va putea participa la concurs.

Concurenţii care nu se prezintă la Start, care sunt descalificaţi sau care abandonează nu au dreptul să solicite returnarea taxei de înscriere.

Pachetul de start se ridică numai înaintea începerii competiţiei (sâmbătă sau duminică) în intervalui orar desemnat pentru Înscrieri. Neridicarea pachetelor de start în intervalul orar menţionat denotă renunţarea la acest drept.

Înscrierea se consideră finalizată după ce concurentul prezintă dovada plăţii (ordin de plată, chitanţă), predă declaraţia de propria răspundere şi semnează Formularul de înscriere.

Concurenţii înscrişi vor primi un număr de participare, fiind obligaţi să-l monteze în mod vizibil pe ghidonul bicicletei, în faţă, în aşa fel încât cipul să nu se atingă de ghidon sau alte materiale (metal, plastic etc). Interzis îndoirea sau deteriorarea cipului (în acest caz se va deteriora şi sistemul de cronometraj nu va înregistra timpul şi datele de identificare a concurentului). Numărul nu poate fi demontat decât după trecerea liniei de Start/Sosire sau după validarea abandonului de către organizatori. În cazul în care numărul se desprinde de pe ghidonul bicicletei numărul trebuie păstrat până la finalul cursei.

Prin înscriere, plată, semnătură şi participare fiecare participant confirmă că a citit, a înţeles şi acceptat condiţiile de participare şi regulamentul, îşi asumă riscurile participării la competiţie şi îi responsabil pentru propriile acţiuni care ar trebui să ţină cont de circumstanţe relevante ca: trafic, schimbarea vremii, condiţii meteo, condiţiile din teren, zona în care se află şi echipamentul pe care il utilizează.

Categorii

Competiţia va fi deschisă atât sportivilor profesionişti cât şi amatorilor, indiferent de vârstă şi sex. Vor intra în clasament sportivii care parcurg traseul în intregime prin mijloace proprii şi se încadrează în timpii limită.

În cazul în care numărul de înscrieri la o categorie este mai mic de 5 această categorie va fi comasată cu o categorie vecină de vârstă.

1. Categoria Traseu Copii & Family

- Băieţi sub 10 ani (născuţi după anul 2008 inclusiv)
- Băieţi 11-13 ani
(născuţi între anii 2005–2007)

- Fete sub 10 ani (născute după anul 2008 inclusiv)
- Fete 11-13 ani
(născute între anii 2005–2007)

- Family sub 10 ani (copil născut după anul 2008 inclusiv)

La Traseul Family vor putea participa copii sub 10 ani însoţit pe toată durata probei de minim un adult – părinte, frate, soră sau tutore. La stabilirea categoriei unei echipe contează vârsta celui mai mic membru. Nu este permisă o distanţă mai mare de 3 metri pe toată lungimea traseului (inclusiv la sosire) între membrii aceleiaşi echipe din motive de siguranţă a copilului. La finish se consideră timpul ultimului sosit din echipă. La stabilirea categoriei unei echipe contează vârsta celui mai mic membru.

3. Categorii Traseu Scurt:

- Doar categorii pentru Amatori:

- Masculin 14-18 ani (născuţi între anii 2000–2004)
- Masculin 19-29 ani (născuţi între anii 1989–1999)
- Masculin 30-39 ani (născuţi între anii 1979–1988)
- Masculin 40-49 ani (născuţi între anii 1969–1978)
- Masculin peste 50 ani (născuţi înainte de anul 1968 inclusiv)

- Feminin 14-18 ani (nascute între anii 2000–2004)
- Feminin 19-29 ani (născute între anii 1989–1999)
- Feminin peste 30 ani (născute înainte de anul 1988 inclusiv)

Vârsta minimă de participare la Traseu Scurt: 14 ani!

4. Categorii Traseu Lung

- Amatori:

- Masculin 18-29 ani (născuţi între anii 1989–2000)
- Masculin 30-39 ani (născuţi între anii 1979–1988)
- Masculin peste 40 ani (născuţi înainte de anul 1978 inclusiv)

- Elite: masculin peste 18 ani (născuţi înainte de anul 2000 inclusiv).

Categoria Traseu Lung Elite este rezervat exclusiv doar celor care au în posesie licenţă valabilă de ciclist profesionist sau au fost ciclisti profesionişti cu licenţă anul trecut. Ei vor fi nevoiţi să participe la Traseul Lung. În cazul în care la Elite nu se prezintă 5 concurenţi concurenţii din această categorie vor concura în categoriile de vârstă de la Traseul Lung.

Vârsta minimă de participare la Traseu Lung: 18 ani împliniţi!

Încadrarea în categoria de vârstă se va face în funcţie de vârsta împlinită până la sfărşitul anului curent (31 decembrie). Vârsta pentru categorii se calculează scăzând anul naşterii din anul curent: 2018-1982= 36 ani -> Categoria 30-39 ani.

Ex.:

Împlineşte 19 ani în perioada Ianuarie-Mai – încadrare în categoria 19–29 ani

Împlineşte 19 ani în perioada Mai-Decembrie – încadrare în categoria 19–29 ani.

Toţi concurenţii trebuie să se prezinte în zona de start/sosire la Şedinţa Tehnică. O şedinţă tehnica va fi ţinută pentru toţi participanţii în ziua competiţieii. În cursul şedinţei tehnice participanţii vor fi informaţi asupra traseului, porţiunilor periculoase, eventualelor modificări. Prezenta participanţilor este obligatorie.

Retragerea din concurs din alt motiv decât cel de accident se poate face doar la punctele de control sau zona start/sosire. Concurentul care nu mai poate sau nu doreşte să continue concursul are obligaţia să se deplaseze până la cel mai apropiat punct de control sau la punctul de start/sosire şi să anunţe retragerea, predă numărul de concurs şi este considerat retras. Neanunţarea retragerii din cursă sau  a abandonului va cauza o operaţie de căutare/salvare (cu echipe de salvatori,  salvamont, elicopter etc.) pe cheltuiala participantului implicat. Orice participant retras/abandonat va fi informat cu privire la cea mai bună variantă de retragere dar este responsabil de transportul propriu, ruta pe care o va folosi şi acţiunile ulterioare momentului şi locului retragerii.

Concurenţii care se deplasează mai încet au obligaţia de a fi atenţi pentru a face loc celor care vin din spate, doresc şi pot să îi depăşească. Concurenţiimai rapizi trebuie să încetinească când ajung din urmă un concurent mai lent şi trebuie să anunţe verbal intenţia de depăşire.  În caz de pană, reparaţii, căzătură, accidentare etc. traseul de concurs trebuie eliberat cât mai repede pentru a face posibilă trecerea celorlalţi concurenţi veniţi din spate.

Premiile se vor acorda în număr de 3 la fiecare categorie. Premiile se ridică doar în cadrul Premierii, nu înainte sau după! Neprezentarea la ceremonia de premiere şi neridicarea premiilor în cadrul ceremoniei de premiere denotă renunţarea la acest drept. Premiile neridicate se vor repartiza participanţilor de la celelalte categorii. Premiile în bani se vor acorda doar personal pe baza actului de identitate şi doar după semnarea unor declaraţii.

Orice participant poate face o contestaţie împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiţiei sau împotriva deciziilor oficialilor. Contestaţia se va depune organizatorilor, în scris, la maxim 15 minute de la afişarea rezultatelor provizorii împreuna cu o taxă de 100 lei. Rezolvarea contestaţiei se va face în următoarele 30-60 minute. Taxa va fi înapoiată dacă contestaţia va fi soluţionată favorabil.

Obligaţiile participanţilor:

 • să cunoască regulamentul competiţiei;
 • să înţeleagă că ambulanţa rămâne în zona se start/sosire;
 • să înţeleagă că organizatorii sunt exonerați de răspundere dacă în timpul cursei persoane neidentificate sau publicul deteriorează marcajele;
 • să participe la sedința tehnică şi să reţină cu exactitate informaţiile puse la dispoziţie de organizatori;
 • respectarea în totalitate a traseului şi trecerea pe la fiecare punct de control (este interzisă folosirea scurtăturilor);
 • în caz de ieşiri (din orice motiv) din traseu, reintrare trebuie efectuat prin acelaşi punct prin care s-a iesit;
 • să treacă prin toate punctele de control stabilit;
 • să respecte regulile de circulație;
 • concurenţii trebuie să permită oricărui concurent mai rapid să îl depăşească fără obstrucţi;
 • anunţarea imediată a abandonului la primul arbitru de traseu întălnit, punct de control, punct alimentare la Start-Sosire sau la telefonul organizatorilor;
 • să își transporte singur echipamentul înapoi în zona de start/sosire  în cazul abandonului;
 • comportament de fair-play faţă de ceilaţi concurenţi;
 • sunt interzise: utilizarea bicicletelor electrice, cu motor, a motocicletelor, tractarea de către un alt vehicul, utilizarea de ajutoare din afara concursului;
 • anunţarea la primul arbitru de traseu/post de control a oricărei probleme sesizate pe traseu;
 • să poartă întreaga responsabilitate civilă și penală pentru orice daună provocată de acesta altor persoane în timpul cursei;
 • că în caz de accident sau orice fel de pagubă fizică, materială sau deces renunță prin însăși înscrierea la competiție la orice drept de a solicita despăgubiri sau de a recurge în instanță împotriva oricarei persoane implicată în organizarea competiției, în special impotriva: organizatorilor, arbitrilor, voluntarilor implicați în organizarea (persoane fizice sau juridice), împotriva sponsorilor, partenerilor sau  instituțiilor publice ce susțin competiția;
 • este interzisă aruncarea pe traseu a ambalajelor, deşeurilor sau a altor obiecte;
 • este interzisă distrugerea deliberată a mediului înconjurător;
 • respectarea naturii şi a persoanelor întâlnite pe traseu;
 • cheltuielile cu deplasarea, cazarea, masa, înscrierea etc. vor cade în totalitate în responsabilitatea concurenţilor.

Condiţii de descalificare

 • nerespectarea Regulamentului competiţiei;
 • neparcurgerea traseului în întregime sau scurtarea lui;
 • abaterile nejustificate de la traseu;
 • circulaţia în sens invers pe traseu;
 • utilizarea anvelopelor cu crampoane metalice;
 • nerespectarea indicaţiilor agenţilor de traseu;
 • nefolosirea căştii de protecţie pe timpul concursului;
 • comportamentul lipsit de fair play;
 • folosirea ajutoarelor din afara concursului;
 • schimbarea bicicletei în timpul concursului;
 • modificarea numărului de concurs;
 • aruncarea ambalajelor sau altor deşeuri pe traseu şi nerespactarea mediului înconjurător;
 • descalificările se pot face şi după concurs în urma vizualizarii fotografiilor, filmărilor, sau a sesizării fondate a altor concurenti.

Taxa de participare nu se va rambursa în cazul descalificării. Orice accident provocat şi/sau în care este implicat un concurent, survenit în timpul desfăşurării va fi în responsabilitatea celor implicaţi în accident.

Drepturi ale organizatorilor

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a comasa categorii de concurs în cazul în care la o categorie nu se prezintă cel puţin 5 concurenţi.

Organizatorul îşi rezervă dreptul de a opri un participant care s-a accidentat sau se prezintă accidentat la start (starea sa nu-i mai permite continuarea cursei), care nu s-a încadrat în timpii limită anunțați în prealabil pentru anumite puncte de pe traseu sau în alte cazuri excepţionale.

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a folosi imaginea şi numele concurenţilor în materiale de promovare.

În caz de forţă majoră organizatorii îşi rezervă dreptul de a anula sau amâna competiţia. Dacă evenimentul este anulat sau amânat din orice motiv taxa de înscriere nu se returnează şi organizatorul nu va suporta costuri adiacente (participanţii nu vor beneficia de compensaţii pentru alte pierderi, cum ar fi cheltuieli de transport, cazare, masă etc.).

Taxa de participare nu se returnează în caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv.  Organizatorul nu va suporta costul de reparaţie sau schimbare în cazul defectării bicicletei sau a echipamentelor participanţilor.

Organizatorii îşi rezervă dreptul de a aduce modificări asupra Regulamentului de desfăşurare a competiţiei. Schimbările vor fi publicate pe siteul CS Velo Sport Oradea, eventualele schimbări de ultim moment (din ziua sau cu o zi înainte de eveniment) la zona de Start-Sosire a competiţiei.

Necunoaşterea acestui Regulament nu va fi admisă ca scuză pentru nici o abatere sau în cazul penalizărilor, descalificărilor sau a eventualelor accidentări, răniri, pgube neînţelegeri de orice fel etc.

Comments are closed.

Sponsori
Parteneri
Parteneri media